De keuze voor een eiken visgraatvloer

Gepubliceerd op 17 april 2020 om 21:49

Vloer kiezen voor een ruimte

Toen wij in 2018 ons nieuwbouwhuis kochten, kwamen er al snel een aantal fundamentele beslissingen op ons af. Hier was de keuze voor een vloer er een van, nou ik moet zeggen dat ik het ook een van de lastigste keuzes vond! De vloer bepaald toch wel de sfeer in een ruimte en legt de basis voor het interieur. 

Zoveel keuze!

Gelukkig waren mijn man en ik er al snel over uit, dat het een houten vloer moest gaan worden. Dit omdat we toch wat natuurlijke materialen terug wilden laten komen in dit splinternieuwe nieuwbouwhuisje. Hout brengt een bepaalde sfeer en warmte met zich mee en biedt een hele mooie basis. Daarnaast geeft een houten vloer karakter. Geen enkele houten vloer is hetzelfde - elke houten plank heeft zelfs zijn eigen tekening.

 

Een eiken visgraatvloer

Een visgraatvloer: daar waren we meteen verliefd op! Toch twijfelden we nog wel, gezien een visgraatmotief erg bepalend is en de sfeer in de ruimte bepaald. Een visgraatvloer trekt vaak de aandacht en is 'heel druk'. Wij hebben voor een hele lichte lak gekozen, zodat de vloer zo min als mogelijk de aandacht trekt, daarnaast zijn ook onze meubelen vrij licht en rustig qua vormen. Zo ontstaat er een hele frisse, rustige maar toch warme sfeer. Om het huis als een geheel te laten voelen, hebben we ervoor gekozen om deze vloer op alle drie verdiepingen te laten leggen. 

Eiken standaard sortering & Royl Livid W10 geolied

Wij hebben gekozen voor een standaard sortering 60 x 12 cm met een Royal Livid W10 olie. In de twee foto's is duidelijk het verschil te zien, tussen een onbehandelde vloer en de geoliede vloer.

Voor- en nadelen van een houten vloer

Voordelen:

 • Duurzaam
 • Tijdloos
 • Gezellige en knusse sfeer
 • Makkelijk te onderhouden
 • Eco-vriendelijk
 • Schade is herstelbaar
 • Geen broedplek voor bacteriën en giftige stoffen

Nadelen:

 • Niet watervast
 • Seizoens gevoelig
 • Kan krimpen en werken
 • Snel vlekken, deuken of schade (dit kan hersteld worden)

 

FAQ

1. Waar hebben jullie de vloer vandaan?

Wij hebben onze vloer bij Eurpaparket in Barneveld gekocht.

2. Wat is het voor soort vloer?

Het is een eiken houten visgraatvloer (60 x 12 cm), standaard sortering met Royal Livid W10 olie

3. Zijn jullie tevreden met de vloer?

Wij zijn heel erg blij met de houten vloer, echter is het wel een 'natuur' product. Zo is het hout gevoelig voor vlekken, krassen en hebben we snel deuken. Dit kan echter wel gerepareerd worden, dat is wel weer heel fijn. Ook zou je de vloer 'gemakkelijk een ander tintje kunnen geven als je hem over een paar jaar zat bent :). Dat vind ik nogal een fijn idee, met mijn 'veranderdrag' :D. Dus al met al zijn wij erg tevreden en zouden we er morgen weer voor kiezen. 

 

Heb je nog vragen? Stel ze dan gemakkelijk via de reactie knop hieronder. Je kunt mij ook mailen, whatsappen of chatten via Instagram.

 

Liefs, Charis

Reactie plaatsen

Reacties

Fabiènne
4 jaar geleden

Hoihoi! Heel mooie vloer hebben jullie liggen en wat een fijn geschreven artikel zeg! Hoe hoog zijn jullie plinten beneden en boven? 9 of 12 cm?

Groeten.

Monique Pestman
4 jaar geleden

Hallo Charis, wat een prachtig huis en mooie vloer! Zelf willen we ook de Livid W10 in ons nieuwe huis. Hebben jullie een gerookte eiken vloer of is het naturel eiken? Alvast bedankt voor je reactie. Hartelijke groet, Monique

Europa Parket - Barneveld
4 jaar geleden

Leuk artikel en wij hebben de vloer, en inmiddels trap, graag voor u uitgevoerd.

Team Europa Parket - Barneveld