Onze droomtuin: ontwerp & realisatie

Gepubliceerd op 22 juni 2024 om 21:48

Zo een 2,5 jaar geleden begon onze zoektocht naar het ideale tuinontwerp, zowel voor ons als ouders, maar ook voor onze drie kleine kinderen. De tuin moest bijna geheel opnieuw vorm worden gegeven. Maar waar begin je? We wilden graag een kindvriendelijke, duurzame en onderhoudsarme tuin.

Kindvriendelijke tuin

Dat was uiteraard het belangrijkste punt voor het nieuwe ontwerp. Kindvriendelijk. We wilden een tuin creëren waar de kids dol op zijn, een ruimte die veilig, aantrekkelijk en leerzaam is. Een plek waar ze graag zijn en waar ze lekker kunnen spelen, zonder dat er allemaal gevaren zijn. We hebben ervoor gekozen om een 'apart' gedeelte te creëren dat alleen voor hun is, maar het moest wel een geheel zijn met de rest van de tuin. 

Door gebruik te maken van een robina-houten pergola wordt er een afscheiding gecreëerd, die het speelgedeelte van de rest van de tuin scheidt. Hier hebben we de schommel in gemonteerd en we kozen voor een ronde trampoline (244 cm). 

Verder heb ik hieronder een lijst toegevoegd met punten die we hebben meegenomen in het tuinontwerp:

Veiligheid 

Zorg ervoor dat alle planten in de tuin niet-giftig en veilig zijn als ze door kinderen worden aangeraakt of ingeslikt. Gebruik zachte, antislipoppervlakken voor paden en speelplekken. Denk aan materialen zoals gras of rubberen matten.
Zorg ervoor dat alle tuinconstructies, zoals hekken, hekjes en speeltoestellen veilig zijn, geen opstaande randen, grof straatwerk of hoogteverschillen. 

Interactieve elementen

Voeg planten en elementen toe die de zintuigen stimuleren. Kies planten met interessante texturen, geuren en kleuren. Een gedeelte om te spelen met items zoals een schommel, glijbaan of trampoline. 

Educatieve elementen

Creëer een kleine moestuin waar kinderen hun eigen aardbeien kunnen planten. Wij kozen voor een mooie groene kweekbak van Kwantum.
Diervriendelijke planten, zo zie je nog eens een bij of vlinder. Denk bijvoorbeeld ook aan een vogelhuisje. Wij hebben er eentje in de boom geplaatst.

Schaduw

Zorg ervoor dat er schaduwrijke plekken zijn waar kinderen kunnen uitrusten en afkoelen. Gebruik pergola's, parasols of plant snelgroeiende wijnstokken voor natuurlijke schaduw. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de ligging van je tuin. De Japanse Esdoorn (boom) zorgt bij ons zo al voor voldoende schaduw.

Sit back & relax

Zorg voor comfortabel gedeelte om te ontspannen en te genieten van de tuin. Wij kozen voor een loungebank die gemakkelijk te verplaatsen is, even als een fijn zitgedeelte onder de veranda. 

Door deze elementen te integreren, kun je een tuin creëren die niet alleen kindvriendelijk is, maar ook een plek waar ze kunnen leren, spelen en liefde voor de natuur kunnen ontwikkelen. 

Een duurzame tuin

Van het zitje tot de schutting en van de borders tot de paden; we wilden graag een tuin met zoveel mogelijk duurzame materialen en elementen. We kozen voor milieuvriendelijke houtsoorten en mooie natuurlijke stenen. Daarnaast kozen we voor diervriendelijke planten, wintervast, een gevarieerde mix van bomen, struiken en bloemen. Zodat de tuin het gehele jaar mooi groen is, groeit en bloeit. 

Het ontwerp

Het aanleggen van een tuin is een spannend project dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist om een mooie en functionele buitenruimte te creëren, wij hebben daarom gekozen om Janse&Berkhof tuinen hierbij te betrekken en zij hebben op basis van onze wensen onderstaande ontwerpen gemaakt:

Van ontwerp naar realisatie

Organische lijnen zorgen voor een speelse sfeer en maken de de tuin een samenhangend geheel: organische paden, organische borders afgewerkt met cortent-staal, bamboe hout voor alle tredes, de poort & de Robina houten pergola. Het ruime gazon zorgt voor twee verschillende ruimtes in de tuin. Het straatwerk vanaf de poort naar de veranda vormt de eerste ruimte. En het speelgedeelte is de tweede ruimte. Waarbij de Japanse esdoorn mooi centraal staat en voor veel schaduw zorgt.

FAQ:

Tuinontwerp & aanleg: Janse&Berkhof

Verlichting: We kozen voor Inlite tuinverlichting via Outdoorgigant.nl

Verlichting veranda: Philips Hue

Pergola verlichting: Cottonballlights

Buitenkeuken: Houtdoor.nl 

Tafel en stoelen: Basiclabel.nl

Loungebank veranda: Exotan 

Kleur Veranda: Shaded White (Farrow&Ball) 

Buitenbad: GardenTub

Glijbaan: Jupiduu

Loungbank wit: Tuinmeubelshop.nl

Schommel & Skelter: Bergtoys.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.